Saya suka blog ini

Khamis, Januari 25, 2007

25 Januari 2007

Semalam aku tidak sempat mencatat di ruangan ini sebab setiap Rabu, pihak pentadbiran akan mengadakan mesyuarat guru. Selesai sahaja mesyuarat dah pukul 2.00 petang. Aku berkejar balik untuk memasak kerana anak bongsuku kena ke sekolah agama sebelum pukul 3.15 petang. Hari ini aku masak sardin sahaja (sardin bantuan banjir). Oleh kerana keletihan, aku tidak sempat menghantar anak perempuanku yang tengah ke sekolah untuk menjalani latihan merentas desa (sedangkan minggu depan dia dah nak ke SM Sains Muar) lantas dia merajuk dan menangis sepanjang petang itu. His geram juga tengok sikap dia yang terlalu ghairah sangat nak sertai merentas desa walhal minggu depan sudah nak berhenti dari SMK Tun Habab. Bercerita tentang banjir teringat aku foto yang diambil semasa lawatan Pak Lah ke SKDUA minggu lepas. Baru hari ini aku memperoleh foto-foto tersebut untuk tatapan pembaca yang telah menghantar email kepadaku (nak tengok bukti lah tu...ingat aku temberang ke?) Nah, ini dia.


Sewaktu menyerahkan pen kepada Pak Lah, tangan aku menggeletar. Maklum kali pertama berdepan dengan pemimpin nombor satu negara. Lidah kelu untuk berkata-kata. Mujur ada Guru Besar. Malah apabila Pak Lah bertanya tentang nama sekolah, aku masih terpacak kaku. Datuk Syed Hamid Albar menjadi penyelamat bila dia menerangkan siapa Datuk Usman Awang.


OKlah kita tinggalkan dulu kisah banjir. Aku ingin mencatat diari sepanjang dua hari ini di kelasku. Tema minggu ini adalah keluarga. Sepanjang minggu kanak-kanak akan menonton tayangan VCD berjudul Families terbitan Walt Disney (Magic English) dan You Can Read bagi sesi Bahasa Inggeris. Antara lagu yang kanak-kanak minati ialah:

1, 2, 3 We are happy
1, 2, 3 We're a family
1, 2, 3 We are happy
1, 2
1, 2, 3

Aku mengajak kanak-kanak berbual mengenai ahli keluarga mereka. Maka keluarlah lagu :

Bapaku Pulang
Bapaku pulang dari Kota
Bapaku belikan kereta
Kereta kecil warna merah
Boleh kubawa ke sekolah

Pon, pon, pon,
Pon, pon, pon,
Pon, pon, pon,
Kereta kecil kuberbunyi
Marilah adik, mari naik
Boleh kubawa jumpa nenek.

Apabila tersebut sahaja cerita nenek, aku teringat lagu berikut. Anda boleh klik pada tajuk lagu untuk mendengar lagu tersebut.

Burung kakak tua
hinggap di jendela
nenek sudah tua
giginya tinggal dua

letchum, letchum
letchum hu la la
letchum, letchum
letchum hu la la
letchum, letchum
letchum hu la la
burung kakak tua.

Selain itu kanak-kanak akan bercerita tentang bilangan ahli keluarga mereka dan mengira menggunakan jari. Aku lantas teringat lagu berkaitan jari di saat ini:

Mana Jari
(Where is thumbkin)
jari ibu, jari ibu
di mana?
di sini.
apa khabar kamu?
saya khabar baik
sembunyi
sembunyi.

jari telunjuk, jari telunjuk
di mana?
di sini.
apa khabar kamu?
saya khabar baik
sembunyi
sembunyi.

jari hantu, jari hantu,
di mana?
di sini.
apa khabar kamu?
saya khabar baik
sembunyi
sembunyi.

jari manis, jari manis
di mana?
di sini.
apa khabar kamu?
saya khabar baik
sembunyi
sembunyi.

jari kelengkeng,jari kelengkeng
di mana?
di sini.
apa khabar kamu?
saya khabar baik
sembunyi
sembunyi.

Versi Bahasa Inggeris:

(Start with hands behind back)

Where is thumbkin?
Where is thumbkin?

Here I am
(Bring right hand to front,
with thumb up)

Here I am.
(Bring left hand to front,
with thumb up)

How are you this morning?
Very well, I thank you.
(Wiggle thumbs as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)

Where is pointer?
Where is pointer?

Here I am
(Bring right hand to front,
with index finger up)

Here I am.
(Bring left hand to front,
with index finger up)

How are you this morning?
Very well, I thank you.
(Wiggle fingers as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)

Where is tall man?
Where is tall man?

Here I am
(Bring right hand to front,
with third finger up)

Here I am.
(Bring left hand to front,
with third finger up)

How are you this morning?
Very well, I thank you.
(Wiggle fingers as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)

Where is ring man?
Where is ring man?

Here I am
(Bring right hand to front,
with fourth finger up)

Here I am.
(Bring left hand to front,
with fourth finger up)

How are you this morning?
Very well, I thank you.
(Wiggle fingers as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)

Where is pinkie?
Where is pinkie?

Here I am
(Bring right hand to front,
with pinkie finger up)

Here I am.
(Bring left hand to front,
with pinkie finger up)

How are you this morning?
Very well, I thank you.
(Wiggle fingers as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)

Where is the family?
Where is the family?

Here we are.
(Bring right hand to front,
with all fingers showing)

Here we are.
(Bring left hand to front,
with all fingers showing)

How are you this morning?
Very well, we thank you.
(Wiggle fingers as if they're
'talking' to each other)

Run away
(Hide right hand behind back)

Run away.
(Hide left hand behind back)



3 ulasan:

Fauzan aka Jeketb berkata...

lagu tu mengembalikn kenangn zaman kanak2 saya..:)

dulu saya suka lagu bapaku pulang dan kakak tua...haha

werker berkata...

Kuat juga aura Pak Lah yer.. :P

lina berkata...

sunguh menarik blog ni. saya ni masih belajar, ambil major prasekolah. harap cikgu dapat mbantu