Saya suka blog ini

Isnin, Januari 31, 2011

Kad Hari, Kad Domino, Kad kvkvkv, Kad Bulan

Kad hari

Kad Domino

Kad Bulan

Kad Kvkvkv

Hanya RM10 sahaja untuk dimuat turun
Email saya fauziah.arahim@gmail.com


Jumaat, Januari 28, 2011

Kad sukukata KV


Diskripsi: 47 mukasurat
Harga : RM10
Hubungi : fauziah.arahim@gmail.com untuk muat turun file.

Selasa, Januari 25, 2011

Kad Abjad

Dah gantung di kelas

Paparan keseluruhan kad


Diskripsi: Kad bersaiz A4 dari kertas glossy.
Kuantiti : 26 keping A-Z
Kos : RM80 termasuk kos pos.
Hubungi : 019 - 755 6032 Fauziah A.Rahim

Jumaat, Januari 21, 2011

Kad Hari


Selasa, Januari 18, 2011

Kad Menu





Ahad, Januari 16, 2011

Biodata murid dan Menu





Lihat contoh hasil kerja rakan-rakan guru yang telah menggunakan gambar yang dipamerkan di blog ini. Cantik kan? Tahniah buat cikgu Fatimah Kamal dari Kedah dan Cikgu Tadika Perpaduan Taman Medan Indah.


E-Book / CD Kad Abjad dan Kad Nombor


Hanya RM10 sahaja.

Terdiri dari ratusan kad A-Z pelbagai grafik. Master page dan grafik untuk anda buat sendiri turut disertakan. Saya juga telah menyediakan bahan tutorial yang mudah untuk anda ikuti untuk membina bahan anda sendiri kelak.Paparan awal tutorial dalam bahan ini.

Bahan di dalam siri ini boleh diubahsuai semula dan mesra pengguna. Ia boleh dimuat turun melalui email setelah pembayaran diterima. Proses muat turun akan mengambil masa 24 jam. Bagi anda yang tidak mahir menggunakan email, boleh mendapatkan cd ini juga. Semoga dengan usaha kecil ini dapat membantu anda menjalankan tugas dengan lebih baik dari hari sebelumnya. Semoga usaha ini juga akan dapat memertabatkan pendidikan prasekolah di negara kita.

Hubungi saya di email fauziah.arahim@gmail.com atau di talian 019 755 6032

Jumaat, Januari 14, 2011

Usia Blog Ini

Assalamualaikum
Saja gatal tangan klik entri lama... rupa-rupanya blog ni bermula 1 September 2006. Lama gak blog ini dah bertahan... ada kala bila ribut melanda aku rasa macam nak tutup je blog ni... bila ramai memberi sokongan.. hati berbunga semula... Buat semua rakan-rakan yang masih tidak jemu membaca blog ini, terima kasih atas sokongan anda.

Khamis, Januari 13, 2011

Daily Lesson Plan For 2011

I am going to blast my mind... on the way to finish all the lesson plan for a year.

brain.explosion.jpg

Isnin, Januari 10, 2011

Sistem Fail Kelas Prasekolah

Klik imej untuk lebih jelas.
Sila muat turun dengan klik tulisan di bawah.
SISTEM FAIL KELAS PRASEKOLAH

Ahad, Januari 09, 2011

Membuat menu atau profil murid

Berikut adalah beberapa contoh yang boleh digunakan untuk membuat menu atau menampal gambar murid di papan kenyataan kelas.









Khamis, Januari 06, 2011

Knowing the alphabet


Antara bahan yang boleh digunakan untuk menilai sejauh mana kefahaman kanak-kanak mengenal abjad a.

Rabu, Januari 05, 2011

Bahan Bahasa Inggeris




Seronok juga menggunakan program Publisher untuk menyiapkan bahan ini. Sehingga kini hampir separuh sudah disiapkan. Jom layan...

Selasa, Januari 04, 2011

Caterpillar Count

preschool math activity for counting Grade Level: Preschool - Kindergarten

Skill: Counting

Number of players: 2

Object of the game: Be the player who colors the last part of the caterpillar

Supplies:

  • Caterpillar Count game board
  • A different colored crayon for each player
  • Index cards, numbered from 1 to 9 ***
  • Paper bag

Preparation:

  • Print a copy of the Caterpillar Count game board
  • Place the numbered index cards in the paper bag
Click to print off Game Board #1
Click to print off Game Board #2

To Play with Game Board #1:

  1. Decide who goes first by pulling numbers from the number bag. The person with the highest number begins.
  2. The first player takes a number from the bag. Using her own color, she shades in that number of spaces on the caterpillar. (Example: Amy picks a 2 from the number bag. She colors the first two spaces on the caterpillar with her red crayon.) She places the number card back in the bag.

  3. The next player draws a number card and uses his crayon to color in that number of spaces on the caterpillar. (Example: Matt picks a 4 from the bag. He colors the next 4 spaces on the caterpillar with his blue crayon.)
  4. Play continues until the entire caterpillar has been colored. The player who colors in the last space on the caterpillar is the winner
***Variations***
  1. Give each player his own Caterpillar Game board and use numbers 1 to 20. The first player to finish his own board wins.
  2. Use Game board #2 with numbers 1 to 30.
  3. For either game board, use multiples of 5 up to 50. Players “skip count” so that every section of the caterpillar represents 5 numbers. For example, if a player draws 25, he counts, “5, 10, 15, 20, 25” and colors 5 sections of the board.
  4. Use multiples of 10 up to 100. Players “skip count” so that every section of the caterpillar represents 10 numbers.
Source: http://www.learn-with-math-games.com/math-activities-for-preschoolers.html

Days of the Week

( tune of Oh My Darling Clementine )

There are seven days, there are seven days,

There are seven days in the week.

There are seven days, there are seven days,

There are seven days in the week.

Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday,

Thursday, Friday, Saturday.

Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday,

Thursday, Friday, Saturday

Months of the Year

New Year on the calendar

( tune of Ten Little Indians )

January, February

March and April

May and June

July and August

Then comes the month of September

October, November and don't forget December.

Calendar Tape – Roll with it!